Tuesday, February 8, 2011

Jangan Meminta Kecuali Dari PEMILIKNYA


Suatu hari Khalifah Hisyam Abdul Malik memasuki kaabah bersama seorang alim iaitu Salim bin Abdullah, lalu berkata: "Wahai Salim kalau kamu berhajat dariku sesuatu, kamu boleh pinta sekarang". Lalu Salim menjawab: "Aku malu meminta sesuatu di dalam rumah Allah melainkan dariNya sendiri".
Selepas keluar dari masjid lalu Khalifah bertanya sekali lagi: "Wahai Salim, kita telah berada diluar rumah Allah, pintalah jika kamu ada sesuatu hajat". "Adakah hajat keduniaan atau keperluan akhirat yang perlu aku minta?" Salim bertanya kembali. "Hanya hajatmu tentang dunia" jawab Khalifah. "Aku tidak pernah meminta sesuatu hajat tentang dunia dari Pemiliknya (Allah), lalu bagaimana mungkin aku meminta dari bukan pemiliknya." Balas Salim bin Abdullah sambil mengingatkan Khalifah Hisyam.

PENGAJARAN:
1. Ulamak perlu ada kehebatan tersendiri, dari menundukkan diri kepada pemerintah dengan meminta kekayaan dunia.
2. Kebanyakan pemerintah/raja-raja merasakan diri mereka adalah pemilik dunia yang ada ditangan mereka, jesteru para Ulamak perlu mengingatkan pemerintah bahawa dunia ini bukan milik mereka, melainkan hanya pengurus, bukan pemilik
3. Ulamak yang suka mengumpul kekayaan dunia dengan bersahabat pemerintah yang zalim adalah ulamak yang jahat.
4. Banyak lagi pengajaran dari kisah diatas bagi yang suka berfikir.

No comments:

Post a Comment